Benvolguts amics, per si no ho heu deduit em dic Toni Sala i vaig nèixer ja fa força anys a Berga. Sóc informàtic de professió i aprofito sempre que puc per fer fotos, bàsicament del Berguedà, doncs és la zona que més connec i, per tant, la que puc ensenyar millor.
Des de ben petit em van inculcar a tenir un respecte molt gran cap a la natura, a ser curiós i observador i ja en aquella època acostumàvem a sortir cada diumenge d’excursió amb els amics dels pares. En aquelles excursions em dedicava a buscar insectes i especialment fòssils, doncs em feia molta gràcia que en plena muntanya pugués trobar petxines i cargolets marítims.
La meva primera càmera me la van comprar a Andorra als 8 anys i encara recordo uns rodets molt petits que venien amb la mateixa càmera embolicats en paper de plata i que suposadament s’havien de colocar en una habitació fosca. M'hi passava hores 'retratant' a tort i a dret tot el q se’m posava al davant. Lògicament, no conservo cap foto d’aquella època però sí la càmera.
La meva història fotogràfica recent va començar el 2016 quan un ex-company de feina em va suggerir que deixés el mòbil i em comprés una càmara i alguns objectius. El cert és que les fotos no van millorar gaire però això de disparar i no saber si t'havies descuidat l'auto-enfoc, si et sortiria moguda, massa fosca o massa clara, o si tallaries el cap d'algú era divertit. Per sort no es pagava per foto feta doncs sinó potser no ho hauria estat tant.
Poc a poc he anat augmentat el meu equip fotogràfic i he anat aprenent gràcies, en bona part, a un curs de la CAM que es troba per internet i que s’anomena “Un año de fotografía” del que sempre he considerat el meu mestre: José Benito Ruiz. Encara ara, uns quants anys després i quan l’experiència i sobretot les decepcions quan una foto no ha sortit com volia m’han anat ensenyant a fer-ho una mica millor miro alguns d’aquests vídeos i com quan vaig començar, segueixo aprenent del gran mestre.
En un d’aquests videos de la CAM un altre gran formador, en Fernando Puche, diu que els 3 pilars sobre els que basa la seva experiència fotogràfica són: La passió, el descobriment i l’evolució. Hi estic completament d’acord i afegiria la imaginació, doncs una de les coses que a mi em fa més gràcia és pensar o planificar les fotos per fer-les de forma una mica diferent i em sento més orgullós de fer una foto quan l’he planificat que captar solsament un paisatge, per molt ben feta que estigui la foto.
No m'agrada retocar gaire les fotos doncs malgrat no ser purista vocacional, prefereixo invertir el temps pensant, planejant, solventant problemes i sobretot gaudint de la natura que al cap i a la fi és el que per a mi suposa la fotografia, que aprenent a fer servir un programa informàtic per retocar-les. Reconnec que amb els retocs de Photoshop o jugant amb HDRs o múltiples exposicions s'aconsegueixen resultats espectaculars però per a mi, una fotografia acostuma a ser un repte, no un treball per aconseguir una obra mestra.
Només m'he presentat a un concurs i he de reconèixer que vaig quedar tan frustrat que vaig decidir no participar en cap altre. Bé, al menys de moment. Malgrat ser un concurs local no vaig aconseguir ni un 7è premi i això que jo estava ben orgullós de les 3 fotos que hi vaig presentar. En descàrreg meu he de dir que em van donar el primer premi a la votació popular i que la van posar a la portada del concurs de l'any següent, així que potser tan dolentes tampoc deurien ser.
Espero no haver-vos avorrit amb la meva biografia, que tampoc és gran cosa, i us deixo a continuació uns quants referents que a mí m’han influit a l’hora de pensar les fotos.
Hi ha molts fotògrafs als quals admiro per la feina que fan o han fet, per la seva imaginació, tècnica, creativitat, innovació, …. Aquí n’hi ha una petita recopilació dels molts que he anat trobant. No hi són tots i l’ordre en que surten és només estètic però n'aniré afegint a mesura que en vagi descobrint.
© Toni Sala - 2024 - Tots els drets reservats